Site Overlay

Napelemet akart a fogorvos barátnőm

Az egyik barátnőm nemrég – 2 éve – végzett fogorvosként, ami nekem egyébként nagyon jó, mert nem lesz többet gondom azzal, hogy találjak egy jó orvost. Bár egy kicsit már azt is furcsálltam, hogy fogorvos akar lenni, mert hát magamból indultam ki, hogy én egészen biztos nem tudnám csinálni, valahogy nem tudom elképzelni, hogy mások szájában matassak. Eredetileg persze a barátnőm sem fogorvos akart lenni, hanem sebész – akkoriban sok volt a Grace Klinika -, de végül a második évben rájött, hogy ez neki túl sok lenne és átment a fogorvosi karra. És mi tagadás, a választásban és a döntésben az is közrejátszott, hogy jól lehet vele keresni. Amit egyébként remekül bizonyít, hogy egy napelemes rendszeren gondolkozik.

Egy ismerősétől hallott a napelempalyazatok.hu weboldaláról, ami a Pentele Solar Kft. nevű céghez tartozik, akik már évek óta kiváló szakemberek segítségével végzik a napelem rendszerek telepítését, már hosszú évek óta. Többek között ezért is őket szemelte ki a barátnőm a kivitelezésre.

Engem leginkább a napelem rendszer telepítése izgatott a legjobban, hiszen azt már tudtam, hogy környezetbarát megoldás, spórolni is lehet vele, hiszen kevesebb lesz használatukkal a villanyszámla – akár még 0 forint is lehetséges -, de arról fogalmam sem volt, hogy a kiépítés folyamata hogyan is zajlik.

Mivel a barátnőm viszont alaposan beleásta magát a témába, így elmesélte, hogy a napelem rendszer telepítése egy hosszadalmasabb folyamat, hiszen komoly tervezést igényel, és sajnos – vagy nem sajnos – a papírmunka az, ami sok időt elvesz, mert egy engedélyeztetési folyamaton is át kell esni.

Na de a telepítés első lépése a Pentele Solar Kft.-nél az árajánlatkérés,amit egy űrlap segítségével is meg lehet tenni. Az ott megadott adatok alapján ők már tudnak készülni egy előzetes árajánlattal, amit egy ingyenes helyszíni felmérés során pontosítanak és véglegesítenek. Ez a része a dolognak azért fontos, mert nem mindegy, hogy milyen állapotban van például a tetőszerkezet amire felkerülnének a napelemek, illetve annak dőlésszöge is egy fontos tényező. Továbbá a ház tájolásának is megfelelőnek kell lennie: minél több nap kell érje.

Ha mindent rendben találnak a szakértők a helyszíni felmérés során és az ügyfél is elfogadja a végleges árajánlatot, akkor a napelem rendszer telepítése elérkezik a következő lépcsőhöz, ami a már említett adminisztráció. Ide tartoznak az engedélyek megszerzései, amit az áramszolgáltató felé kell benyújtani. A barátnőm szerint ez pár hetet igénybe szokott venni, viszont ha ezek megvannak, akkor már elkezdődhet a napelem rendszer tényleges telepítése is.

Ehhez természetesen egy előre megbeszélt időpontban kimennek a szakemberek a helyszínre, és egy nap alatt fel is szerelik a napelemeket, ha nem jön közbe semmi, vagyis ha az időjárási viszonyok is megfelelőek.

Röviden ennyi egyébként a folyamat lényege, és szerintem érdekes is, mert én például azt gondoltam, hogy gyorsabban megvan, pontosabban meg sem fordult a fejemben, hogy ehhez engedélyekre van szükség. Persze szerintem ettől még nem lesz kevésbé értékes a dolog, mert ahogy már említettem is, a spórolás lehetősége igazán vonzó tulajdonsága a napelemes rendszereknek, ami így is, úgy is meglesz.

napelem rendszer telepítése