Site Overlay

Hogy jön össze a fogorvos és a fotovoltaikus rendszerek?

Szóval, hogy is jön össze a fogorvos és a fotovoltaikus rendszerek? Hát leginkább úgy, hogy ahová rendelésre járok, az tulajdonképpen egy magánház, egy családi ház, amiben ki lett alakítva nagyon príma módon a kis rendelő is, ahova mindig őrületes lelkesedéssel érkezem meg (na persze, hogy nem). A magánház jellegéből adódóan megvannak ezek a tipikus sajátosságai, hogy olyan érzésed van kicsit, mintha igazából haza mennél és nem pedig fogorvoshoz. Na, hát erre rátettek még egy lapáttal az utóbbi időben, ugyanis egy napelemes rendszerrel bővült a paletta a rendelőt illetően, a tető szépen tele lett napcellákkal.

Ezt a rendszert másképpen ugye fotovoltaikus rendszernek nevezik, mert hogy ‘foto’, vagyis fény segítségével működik a ‘voltaikus’, vagyis elektromos hálózat. Arról van szó, hogy a napból érkező elektromágneses sugárzást a napcellák olyan módon hasznosítják, hogy első lépésben egyenáramot generálnak belőle, második lépésben pedig a csatlakoztatott inverternek köszönhetően ebből az egyenáramból a háztartásokban használatos váltóáram lesz, amely az itthoni standardeknek megfelelően 50 Hertzes és 230 Voltos. Ez pedig 100%-ban olyan zöld energiát jelent, amellyel a legcsekélyebb mértékben szennyezzük a környezetünket és a bolygót, miközben a saját rezsi költségeinket csökkentjük jelentősen.

Számokban arról van szó, hogy egy fotovoltaikus vagy népszerűbben mondva napelemes rendszer telepítésével azt idézzük elő, hogy hosszú távon elbúcsúzhatunk majd a rezsiköltséges elektromos áramból fakadó részével. Sőt, ha okosan tervezzük meg és alakítjuk ki a rendszert komoly összegeket spórolhatunk meg más rezsi összetevőknél is. Például ha időben gondolkodunk és amit csak lehet, villamos üzeműre váltunk, mint mondjuk a fűtést vagy a tűzhelyet, akkor annyival kevesebb lesz a gáz, vagy bármilyen más számla is. Éppen érdemes mindig előre gondolkodni és nem csak a jelen állapotra tervezni, hanem jól végiggondolva az igényeket akár éveket előre vetíteni és végigfutni, hogy reálisan mivel bővülhet a rendszer és ebből minek muszáj ezt a hálózatot használni és minek érdemes valami mást. Mint minden műszaki területen, a napelemes rendszereknél is előre látónak kell tehát lenni és reálisan felmérni a lehetőségeket, az igényeket és az igények változásának lehetőségét is.

Kifaggattam a fogorvosom, miközben a “kedvenc” székemben kínzott, hogy kikkel és miként csináltatta ezt a rendszert (Pentele Solar, napelemesrendszerek.info), úgyhogy majd én is rá fogok tudni nézni, ha esetleg oda jutok, hogy napelemes rendszert telepíttetnék a házam tetejére.