Site Overlay

A bölcsességfog fájdalom ritkán jelent jót

Szerintem egyetérthetünk abban, hogy a legtöbb embernek a bölcsességfogak egyet jelentenek a tömény szívással. Legalább is én még nemigen találkoztam olyannal, aki azt mondta, hogy semmi gondja nem volt velük, simán kijöttek és azóta is remekül elvannak. Borzasztó kínokat tud okozni, mikor jönnek kifelé, még akkor is, ha egyébként irányban vannak és nem ütköznek akadályba. Az interneten keringenek különböző röntgenfelvételek olyanokról is, akiknek konkrétan vízszintesen kezdtek el mozogni, ilyenkor pedig nagyjából semmi más nem segít, mint a műtéti úton való eltávolítás. Szóval a bölcsességfog fájdalom nagyon sokak számára ismerős, és még mindig csak a fejlődési szakaszban vagyunk. Azt nem is említettük, hogy sokszor a megjelenésük után is csak a baj van velük.

De miért kínlódunk velük ilyen sokat? Miért nem jelenhet meg a bölcsességfog fájdalom nélkül, mint a többi fogunk? Miért nem tűnnek el, mint ahogy azt néhány embernél már látni lehet? Olvastam egyszer, hogy vannak, akiknek egyáltalán nincsenek is meg, ők valamiféle következő evolúciós lépcsőt jelentenek. Mert hát valljuk be, manapság már tényleg nincs szükségünk plusz 4 fogra felnőtt korunkban, ellenben macera rengeteg van velük. Egy ismerősöm van olyan szerencsés, hogy neki teljes egészében hiányoznak, az állkapcsáról készült felvételeken még a helyük sincs meg. Ő már az egész életét 28 foggal fogja leélni. De például a feleségem közel sem volt ilyen szerencsés kamaszként, neki mindkét alsót ki kellett venni, ugyanis furcsa szögben készültek a “világra jönni”, és elkezdték nyomni a többi fogat, olyan fájdalmakat okozva ezzel szegénynek, hogy egy darabig szilárd ételt se nagyon bírt enni. Én még viszonylag mázlista vagyok a magam részéről, nekem kijött mind a négy, és csak később jelentkeztek problémák.

Talán kicsit elhamarkodott voltam, mikor szerencsésnek neveztem magam… Valójában a 4 bölcsességfogamból kettő már tömve van, egy pedig gyökérkezelve, mivel nem lettek olyan magasak, mint a többi, és így a fogmosás közben is nehezebb elérni őket. Ne mintha nem adnék a szájhigiéniára, de egyszerűen vannak dolgok, amik óhatatlanul megtörténnek. Ilyenkor nem marad más, mint a fájdalom, a küszködés, amíg végre sikerül eljutni fogorvoshoz és megoldja a gondot. Én még viszonylag olcsón megúsztam eddig, ugyanis egyiket sem kellett kihúzni. Sokaktól hallottam már, hogy egy bölcsességfog eltávolítása közel sem olyan egyszerű, mint a többi, hiszen nagyon hátul van, és nehéz hozzáférni. Még olyat is hallottam, hogy az állkapcsunk is kárát láthatja. Mondjuk igazából szerintem ez nagyban függ a fogorvos felkészültségétől és szakértelmétől is, de tudjátok, milyen a népnyelv…

Rengeteg tévhit is övezi egyébként ezeket a fogakat. Van, aki szerint a bölcsességfog fájdalom semmilyen más úton nem szüntethető meg, mint műtéttel. Sőt, olyan tévedés is kering, hogy a bölcsességfogakat mindenképpen ki kell húzni vagy kiműteni, akár van velük baj, akár nem. Nagyon jó kérdés, hogy honnan terjedtek el ezek a szóbeszédek, hiszen ha egy fogorvos “puszta elővigyázatosságból” nem fog egészséges fogakat kirángatni belőlünk, csak hogy megőrizze a kondiját. Valószínűleg olyanok terjeszthetik az ilyen tévelygéseket, akiknek mind a néggyel gond volt, és ezt szűrték le a kezelésekből. Azonban, mint azt megtudtam a fogorvosbudapest.info oldaláról, egyáltalán nincs erre szükség, jó esetben a bölcsességfogak is ugyanúgy kezelhetőek, mint bármelyik másik. Miért olvasok utána ilyesminek? Nos, azért, mert a közelmúltban ismét támadt a bölcsességfog fájdalom, nekem pedig találnom kellett egy olyan fogászatot, ahol szakszerűen el is tudják látni anélkül, hogy széttrancsíroznának feleslegesen.

Éppen otthon voltam (hála az égnek), amikor ismét megérkezett a szörnyű bölcsességfog fájdalom. Éreztem, hogy a fogsorom legvége kezdett el baromira sajogni, lüktetni, és ráadásul az a fogam volt most a ludas, amihez eddig nem kellett hozzányúlni. Reméltem, hogy a hátralévő életemet már sikerül leélnem úgy, hogy nem lesz vele gond, de úgy tűnik, tévedtem. Ha ugyanez akkor üt be, amikor munkában vagyok, nem is biztos, hogy a saját lábamon haza tudtam volna jönni. Éppen ebéd után voltunk, és én mosogattam. Amikor a bölcsességfog fájdalom támadott, kiesett a tányér a kezemből, nekem pedig le kellett ülnöm, mert egészen megszédültem tőle. Ennyire erős korábban még sosem volt, azért sejtettem, hogy itt most valami komolyabb gond van. Egy sima fogfájdalom nem ilyen. Ráadásul az a fogorvos, akihez korábban jártam, éppen egy fél évvel korábban ment végleg nyugdíjba, szóval ott voltam két szék közt a pad alatt, sürgős segítségre szorulva. A feleségem megtömött fájdalomcsillapítóval, hogy legalább létezni tudjak, és neki is álltunk új fogorvost keresni.

Nekem olyan helyre volt szükségem, ahová nem a fogsorom ritkításáért megyek, hanem a megmentéséért. Persze ezt nem én döntöm el, hanem az orvos, de nagyon nem mindegy, hogy egy olyan doki lát el, aki egy jól működő, megbízható klinika munkatársa, és aki kiérdemelte a pozícióját, vagy egy olyan, aki egy bérház alagsorában egy raktárszobában kiépített “rendelőben” trancsíroz, és aki jó esetben is csak kegyelemkettessel csúszott át a vizsgákon. Szóval a lényeg az volt, hogy itt, Budapesten találni egy megfelelő és hozzáértő fogorvost, ahová viszonylag rövid időn belül be tudok jelentkezni. Kicsit megfordítottam a dolgot, ugyanis ha simán fogorvosra keresek, akkor a sok fizetett meg kiemelt hirdetés közül baromi lassan találok egy megfelelőt. Pénzért hirdetni bárki tud, de én csak olyanban bízom meg, aki jelét is adja a szakértelemnek. Így hát a bölcsességfog fájdalomra kerestem rá, és láss csodát, máris leszűkült a találatok száma! Pont így találtam rá a fogorvosbudapest.info oldalára is.

Ezen a bizonyos oldalon minden elolvasható a bölcsességfog fájdalom kapcsán, amit korábban leírtam, csak éppen szakszerűbben, ha valakit érdekel. De már önmagában pozitív, hogy itt is úgy állnak hozzá: mentsük, ami menthető. Igyekeznek eloszlatni a különböző tévhiteket, rossz meggyőződéseket, amik a bölcsességfogakkal kapcsolatban terjednek. Itt olvastam el a sok megnyugtató választ, amik hatására eldöntöttem: náluk foglalok időpontot. Akik ennyire rugalmasan állnak hozzá a bölcsességfog fájdalomhoz, azokban megbízom, mert reménykedem benne, hogy nem kell a legrosszabbtól tartanom. Szerencsre online is lehet náluk időpontot kérni, nem kell miatta telefonálgatni meg személyesen megjelenni. Fel is vették velem a kapcsolatot igen hamar, és leegyeztettük a végleges időpontot. Az orvos azonban sajnos rossz hírt kellett, hogy közöljön: ezt most bizony nem úszom meg húzás nélkül. Megbeszéltünk a beavatkozásra egy új időpontot, nekem pedig megkezdődtek a rettegés napjai.

Igazából én sem gondolhattam komolyan, hogy ódzkodtam a dologtól, mert a második időpontig a poklot is megjártam. Úgy voltam vele, hogy most már jöhet bármi, csak a bölcsességfog fájdalom szűnjön meg. De nagyon jól választottam a Fogorvos Budapest klinikájával, ugyanis az orvosom megnyugtatott előtte: természetesen teljes mértékben le leszek érzéstelenítve, maximum a rángatás lesz kellemetlen. Így is lett, és bár nem adta magát könnyen, de sikerült megszabadulni a rakoncátlan bölcsességfogtól. Bevallom, utána egy darabig még alaposan sajgott mindenem, hiszen ez egy elég erőszakos beavatkozás, ám néhány nap elteltével már szétáradt bennem a nyugalom, ugyanis végre valahára megszűnt a fájdalom. Elképzelni se nagyon tudom, hogy mihez kezdtem volna, ha nem találok rá a fogorvosbudapest.info oldalára, és nem ezt a nagyszerű rendelőt választom. Azt hiszem, a jövőben is itt fogok időpontot kérni, ha valami gondom lesz, de azt őszintén remélem, hogy bölcsességfog fájdalom már nem jelentkezik többé.