Site Overlay

A fogorvosom már napenergiával üzemelteti a fúrót

Pár hónapja történt, hogy borzasztóan elkezdett fájni az egyik hátsó fogam. Derült égből villámcsapás volt. Tudjátok, amikor éppen békésen fogyasztod a kis ebédedet majd ráharapsz valamire amire nem kellett volna, így kicsordul a könnyed is. Nyílván az evés azonnal abba maradt és egy durván 2 hetes böjt és fájdalomcsillapító kúra vette kezdetét. Nem szeretek fogorvoshoz járni, konkrétan úgy kell elcincálni, amikor már tényleg a végét járom, pedig a fogorvosom az egyik legjobb barátnőm. Nagyon ügyes tényleg, de nem tehetek róla, ahogy meghallom a fúró hangját fel áll a szőr a hátamon.

Lili nagyjából 3 éve kezdett magánpraxisba és mivel vidéken élünk, így nem egy több emeletes irodaház egyik szintjén van a rendelője, hanem a családi házukban. Nagyon jól megy neki az üzlet és szinte az egész város hozzá jár, elképesztően nehéz időpontot kapni. Ahogy mondtam Lili az egyik legjobb barátnőm, így protekciósan tudtam hozzá bejutni egyik szombat délután. Nagyon izgultam, de mivel utána egy közös filmnézős délután volt beígérve, így a limonádé és a Harry Potter maraton, meg a kertben ücsörgés tartotta bennem a lelket.

Vajon mi történik a szomszéd kertben?

A „beavatkozás” viszonylag hamar véget ért és nem is fájt annyira, mint amennyire rémálmaimban elképzeltem. Letörött egy darab a régi tömésemből és azt kellett csak pótolni. Utána, mivel még kora délután volt, kiültünk a kertbe, hogy egy kis D-vitamint szívjunk magunkba. Nézegettük a szomszéd házat, ahol éppen egy nagy fehér felmatricázott autó állt és munkások dolgoztak a tetőn. Kiderült, hogy a Kovács családnál éppen napelem rendszert telepítenek. Lili mondta, hogy nem ők az elsők az utcában, és már ő is elgondolkodott rajta párszor, mert azzal, hogy otthonról dolgozik és fogyasztja az áramot, néha hajmeresztő a villanyszámla.

Mivel a szomszéddal nagyon jó a kapcsolat, így átmentünk, hogy egy kicsit utána érdeklődjünk a dolognak. Kiderült, hogy egy 4 kW-os rendszert építenek éppen ki, illetve ha szükség van rá akkor a rendszer még tovább bővíthető. Attila, igyekezett mindenből a lehető legjobb minőséget választani, így a SHARP panelek mellett, a német csúcsminőségű SMA invertert választotta.

Röviden a napelem inverterekről

A napelem inverter az maga az egész rendszernek a szíve és a lelke. Tulajdonképpen az inverter nélkül nem is tudna működni a rendszer, mert ez az a szerkezet, ami átalakítja a cellák által előállított egyenáramot, az háztartásokban felhasználható váltóárammá. Tehát a napelem inverter nélkül nem tudnánk hasznosítani a létrejött elektromosságot. A csúcsminőség, magas fokú garanciával is jár, vagyis ha az SMA napelem inverter, az első 5 évben meghibásodik, akkor nem javítják, vagy bármi, hanem azonnal cserélik. A garanciát pedig további 10, vagy akár 15 évre is meglehet hosszabbítani. Az 15 éves garancia tulajdonképpen csak azért nem szól hosszabb időre, mert a mai technológia még nem engedi, hogy beton biztosan tartósabbá tudják tenni az invertert. A 15 év alatt az inverter fixen hibátlanul fog működni, de az is könnyen meglehet, hogy még utána is. Ez a szám tulajdonképpen csak jelzésértékű. Azonban, ha még is bekövetkezik valami meghibásodás, az a varisztorral kapcsolatban fordulhat elő. A varisztor az, az elektronikus alkatrész, ami megvédi az invertert és az egész rendszert az esetleges villámcsapásoktól. De, ha mégis probléma lépne fel, akkor nem az egész szerkezetet, csupán egy apró alkatrészt kell kicserélni, melynek költsége nagyjából 10-15 ezer forint.

Az inverterek két felhasználási módja

Alapvetően két felhasználási módot különböztetünk meg az inverterek esetében. Az egyik a hálózatra visszatápláló rendszer a másik a sziget üzemű. A hálózatra visszatápláló rendszer lényege, hogy az áramszolgáltatóval való kapcsolat nem szűnik meg teljesen. A napközben megtermelt felesleges energiát – mert a rendszer jó esetben mindig többet termel, mint amennyire szükségünk van – visszatáplálja a szolgáltató rendszerébe, ha pedig több borús nap követi egymást és a rendszerünk nem generál elegendő energiát, akkor a szolgáltató küld nekünk. Normális esetben így teljesen nullára lehet kijönni és villanyszámla sem keletkezik. A sziget üzemű rendszer annyiban más, hogy a kapcsolat az áramszolgáltatóval teljesen megszűnik, a felesleges energia pedig egy akkumulátorra került feltöltésre, vagyis szükség esetén innen kapjuk az áramot.

Miután kicsit jobban utána olvastunk a dolgoknak összességében azt állapítottuk meg, hogy a legkifizetődőbb, leghasznosabb a hálózatra visszatápláló rendszer. Természetesen a sziget üzeművel sincsen semmi baj, de azt leginkább azoknak ajánlják, akiknek sokkal kisebb az energiafelhasználása.

Kihez érdemes fordulni, ha napelem rendszerben gondolkodunk?

Attila, a Pentele Solar napelem rendszer kivitelezőket bízta meg a munkálatokkal. Azt mondta, hogy nagyon sokáig gondolkozott azon, hogy bevállalja-e ezt a nagy volumenű kiadást, de miután kért egy ingyenes állapot felmérést és minden kérdésére készségesen válaszoltak, végül úgy döntött, hogy beáll a megújuló energiát hasznosítók sorába. Ezzel a csapattal először a napelemrendszer.info oldalon találkozott, egy Facebook poszton keresztül. Nagyon sok érdekes cikket olvasott az oldalon és rengeteg információt talált mind a napelemekről, mind a működésükről és a szerelésről. Ingyenesen le tudott tölteni egy napelem kisokost is, amiben nagyon sok gyakori kérdésre választ kapott. Tanácsokat talált benne arra, hogy milyen rendszert érdemes választani és pontról-pontra leírták az egész hercehurca menetét egészen az ajánlatkéréstől a napelem rendszer működésbe lépéséig.

Lili is engedett a csábításnak

Végül a drága barátnőm is beadta a derekát, és hosszas évődés után úgy döntött kér egy ajánlatot. A weboldalon található egyszerűsített ajánlatkérő felületet töltötte ki, ahol néhány alapvető információ mellett meg kellett adnia az éves áramfogyasztását KWH-ban, vagy forintban. Másnap már csörgött is a telefonja, és még további kérdések után kapott egy előzetes árkalkulációt. Felhívták a figyelmét arra, hogy ez egy nagyon durva becslésnek számít, mert rengeteg minden befolyásolhatja a végleges árat, így azt, csak azután tudnak majd mondani, ha megtörtént az ingyenes helyszíni felmérés. Hagytak neki egy kis gondolkodási időt és 3 napon belül újra felkeresték. Megbeszélték a helyszíni szemle időpontját és egy héten belül megérkezett Lili házához a Pentele Solar csapata, hogy szemügyre vegyék a terepet. Nagyjából 1 hónapba tellett mire minden papírt sikerült leegyeztetni a szolgáltatóval, de ez alatt az idő alatt is rengeteg segítséget kapott a napelemes csapattól, mert ők az évek során borzasztó jól kiismerték magukat a rendszerben és pontosan tudják, hogy mikor milyen intézni való van a folyamat során.

Innentől kezdve már csak néhány hétbe tellett és Lili házán is napelem panelek díszelegtek. Elképesztően büszke és izgatott volt a telepítés napján, nagyon várta már, hogy ő is élvezhesse a napenergia nyújtotta kényelmet. Minden páciense megcsodálja az új szerzeményét, azóta pedig már nem aggódik akkor sem, ha túl sokáig megy a fúró, mert már végtelen energiával rendelkezik.