Site Overlay

A fogorvos után eldöntöttem: felújítjuk a fürdőszobát!

Nem is olyan régen, kilyukadt az egyik fogam. Olyan iszonyatosan fájt, hogy fájdalomcsillapítókon éltem és 1 hétig egy falatot se tudtam enni szinte. Nagyon nem szeretek fogorvoshoz járni, rettegek tőlük, és inkább szenvedek, ameddig csak lehet, hátha magától elmúlik. De tudtam, hogy ez most más, nem fogom megúszni a vizsgálatot. Végül rászántam magam, hogy elmenjek a fogorvoshoz, mert ez nem állapot, így nem lehet élni. El is mentem, jól meg is kínoztak. Hazamentem és kissé kókadtam betámolyogtam a fürdőszobába. Leültem a kád szélére és csak bámultam ki a fejemből, vártam, hogy kimenjen az érzéstelenítő hatása.

Viszlát, nagymamás barna csempe!

Nézegettem a picike fürdőszobát és azon gondolkodtam, hogy egy renoválás már igazán ráférne. Először arra gondoltam, hogy mi lenne, ha új csempéket raknánk fel. Valami vidámat, világosat, olyat, amire jó ránézni. Jelenleg még az a rendszerváltás előtti barna csempék vannak fent a falon, amit azért hagytunk meg a beköltözésnél, mert alapvetően teljesen jó állapotban volt, a pénz akkoriban pedig másra kellett inkább. Aztán rájöttem, hogy ez óriási meló és azon kezdtem el filózni, hogy a csempe helyett fürdőszobába való kiegészítőkkel fogom feldobni a helyiséget. Sokáig keresgéltem a neten, de csak nem hagyott nyugodni a dolog. Minden kiegészítő olyan modern volt, hogy szegény régi fürdőszobacsempénk már nagyon ódivatú volt mellette. Végül úgy döntöttem, hogy valamit, valamiért és itt az ideje a teljes renoválásnak. Na persze azért megvártam, hogy kimenjen az érzéstelenítők és a fájdalomcsillapítók hatása, hogy biztos legyek benne, hogy józan fejjel is ugyanolyan jó ötlet-e az egész. Mivel még akkor is az volt, ezért elsősorban a furdoszobaotletek.hu weboldalon kezdtem el ötleteket gyűjteni.

Milyen színek illenek egy fürdőszobába?

Napjaink egyik legkedveltebb csempe színe, a fehér. Az emberik szeretik, mert világos és optikailag is tágítja a teret. Könnyen lehet takarítani, utána pedig szinte ragyog. Azért is nagyon kedvelt, mert az egyik leghomogénebb szín, vagyis bármi megy hozzá, így ha még a trendek változnak is a fehér fürdőszoba csempe mindig passzolni fog hozzá. Én azonban egyáltalán nem szeretem, nekem mindig a kórházak és az orvosi rendelők jutnak róla eszembe. Kifejezetten feszélyez, amikor ránézek még a hideg is kiráz. A másik két trend már jobban passzol a személyiségemhez. Az egyik a tavak és folyók hangulatát megidéző kék és zöld árnyalatok, a másik pedig föld közeli színek. Na persze nem arra a régi barnára kell gondolni, hanem valóban ízléses színárnyalatokra.

Bőrcsempe? Köszönöm nem!

A jelenlegi divat inkább a természetesség felé hajlik, tehát a már jól ismert kerámia és márvány mellett elkezdték térhódításukat a fa, a kő és a bőr burkolatok is. Aki nagyon modern akar lenni, felhasználhatja ezeket az alapanyagokat természetes formájukban, de vannak olyan csempék, amik csak mintázatukban idézik az eredeti anyagot. Mivel tudtam, hogy a következő felújítás nem most lesz, ezért szerettem volna, hogy ha egy időtálló enteriőrt alakítanánk ki. Amúgy is nekem nagyon fura lenne, ha mondjuk bőr anyagú csempével kellene kirakni a fürdőszobát. Ezért végül a jól bevált kerámia és márvány csempék mellett döntöttem és színben is a kék és a zöld volt a befutó. Szerettem volna, ha a fürdőszoba egy igaz vízi világot idéz meg és a frissesség érzését sugallja annak, aki belép oda.

Nekem leginkább a diagonális minta tetszik

Már meg volt a szín, az anyag, a következő lépés, amiben dönteni kellett, hogy milyen mintázatban tegyük fel a csempéket. Manapság már nem olyan trendi csak úgy a padlótól a plafonig felpakolni a darabokat, majd elégedetten hátradőlni, vagy legalábbis mindenhol azt látom, hogy valami csavart tesznek bele. A fali csempéket, ugyanúgy lehet elrendezésben variálni, mint a padlólapokat. A legkedveltebb mintázatok a hálós, a diagonális és a szőnyegminta. Az utóbbit én inkább tényleg csak a padlón tudnám elképzelni, mert a faliszőnyegek szintén olyan dolgok, amiktől kiráz a hideg és nem tűröm meg a lakásban. Ami a legjobban tetszett, az a diagonális mintázat. Ez annyit tesz, hogy a csempéket a padlóhoz képest, 45 fokkal elfordítva tesszük fel. Ezzel a különleges elrendezéssel nem csak feldobjuk a látványt, hanem még optikailag nagyobbá is varázsoljuk a teret.

Inkább legyen több, mint kevesebb!

Az oldalról azt is megtudtam, hogy régen a 15×15 centiméteres csempe volt a standard, de idővel ezek is változtak, ilyen méretűeket pedig már egyáltalán nem lehet találni. Észre se vettem, hogy az új fürdőszobákban már nem ezek a normálméretű csempék vannak. Amikhez hozzá lehet jutni manapság azok már jóval nagyobbak, 20×25 és 25×40 centiméteresek, de akár gyártónként is eltérőek lehetnek. Szerintem ez tök jó dolog, mert így nagyon sok kreatív megoldást kerülhet előtérbe. Mivel a mi fürdőszobánk meglehetősen picike, ezért sokkal nagyobb lesz a vágási veszteség, amivel majd számolni kell. Így érdemesebb jóval több csempét venni, hogy ne maradjunk hoppon. Másfelől azért is érdemes, ha van tartalék csempe, hogy ha később valamilyen olyan átalakítást akarunk elvégezni – például kicseréljük a csaptelepet – akkor ugyanazzal a csempével tudjuk pótolni a levert részeket.

A kádat viszont én magam újítottam fel!

Egyébként ezen az oldalon nagyon sok hasznos és érdekes tippet lehet olvasni a fürdőszobákkal kapcsolatban. Legyen szó teljes felújításról, vagy csak apró változtatásokról, mindenre találsz megoldást. Látszik, hogy profik a szakmában és minden téma után jól utánajárnak. Például találtam egy olyan cikket, ahol megtudtam hogyan kell házilag felújítani a fürdőkádat. Kipróbáltam és valóban működik. Mit ne mondjak ezzel nagyon sok pénzt megtudtam spórolni, így nyugodt szívvel tudtam a szebb és jobb minőségű csempét vásárolni. Amúgy meg nagyon szeretem a mostani fürdőkádunkat. Tudjátok az a nagyon antik, lábakon álló van, nincs is beépítve, igazán egyedi. Legalábbis szerintem.

Szóval, szükség volt néhány vegyszerre, csiszolópapírra és kádfelújító zománcra. Szerencsére a szaküzletben, ahol vásároltam, nagyon kedves volt az eladó. Látta, hogy egy kicsit el vagyok tévedve ezért rögtön jött és segített, a megfelelő zománc kiválasztásában. Miután hazaértem, letakartam minden olyan felületet, amit meg akartam óvni a festéktől. A fürdőkádat jól átsúroltam, majd folyamatos szellőztetés mellett nagyjából 2-3 óra alatt végeztem is. Nagyon büszke voltam a végeredményre, szinte egy vadonatúj kádat sikerült varázsolnom. A munkafolyamat nem is tartott sokáig, de a száradási idő az 2 teljes nap volt. Addig a tesómhoz jártunk át zuhanyozni, aki szerencsére itt lakik a szomszédban.

Örülök, hogy végül a csempe helyett, a fürdőszobába való mütyürökkel való megoldást száműztem az tervből. Mindenki, aki fürdőszoba felújításon töri a fejét, látogasson el erre az oldalra, mert biztos nagyon sokat fog segíteni neki. Nekem nagyon bejött!