Site Overlay

Az alkoholizmus még a fogakat is képes tönkretenni

Pár nappal ezelőtt felhívott az egyik gimis osztálytársam, Luca, akivel még mindig elég jó viszonyban vagyok, és még így, egy évtizeddel az érettségi után is tartjuk a kapcsolatot. Azért hívott fel, mert megbízható fogorvost keresett az apukájának (a korábbi ugyanis nem dolgozott túl precízen), és tudta, hogy az egyik közeli barátnőm fogorvos. Meg is ígértem neki, hogy rákérdezek tudna-e időpontot adni a volt osztálytársam apukájának, vagy ha ő maga nem is tudja elvállalni a munkát, akkor tudna-e ajánlani valaki mást a rendelőből, ahol dolgozik.

Tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz jó fogorvost találni, mert már nekem is sokszor meggyűlt velük a bajom. Nem félek különösebben a fogászati beavatkozásoktól, de volt már olyan fogorvosom, akihez még én is féltem bemenni. Aztán egyszer csak, egy szép nyári napon, amint éppen a reggeli almámat rágcsáltam, az egyik őrlő fogam úgy, ahogy volt, letörött. Nem csak fájdalmas volt, de belegondoltam abba is, hogy most mehetek vissza ahhoz a mogorva, lassan és fájdalmasan dolgozó orvoshoz. Ilyenkor már én is inkább a fogorvos barátnőmhöz fordultam. Nem is értem, ezt azelőtt miért nem tettem meg, ugyanis ő rövid időn belül, fájdalommentesen tudta kezelni a letört fogamat. Tudtam, hogy remekül dolgozik, szép, tiszta rendelőben, így Lucának is jó szívvel tudnám ajánlani. Fel is hívtam, hogy rákérdezzek, lenne-e szabadideje a közeljövőben.

Mint sejtettem, a barátnőm sajnos nem tudott időpontot adni, de az egyik kollégájánál éppen voltak még szabad helyek, úgyhogy végül is sikeresen bezárult a kör. Vissza is hívtam Lucát, hogy jelezzem neki, hogy mehet a fogászatra a papa. Amikor felvette, már hallottam a hangján, hogy nincs túl jó hangulatban. Ezt én eléggé furcsállottam, hiszen éppen egy jó hírt közöltem vele. Mivel még mindig elég közel állunk egymáshoz, a biztonság kedvéért gondoltam azért rákérdezek, hogy van-e valami probléma, ami miatt ilyen látványosan (hallhatóan) el van kenődve. Ekkor kibukott belőle minden, ami valószínűleg már nagyon rég óta nyomaszthatta.

Az alkoholizmus nem mindig szembetűnő

Apukájának éppen azért van szüksége fogorvosra, mivel az évtizedeken át tartó alkoholizmusa miatt erősen megrongálódtak a fogai. Nem voltam tisztában azzal, hogy az apukájának ilyen jellegű baja lenne. Mindig józannak és tisztának tűnt, akármikor találkoztam vele. De az alkoholizmus egy rendkívül hosszú lefolyású és aljas betegség, aminek kívülről nem mindig látni a jegyeit. A család és közeli hozzátartozók viszont szemtanúi lehetnek a beteg leépülésének. Luca elmondta, hogy már évek óta tisztában vannak azzal, hogy apukája mivel is küzd. Próbálták rábeszélni arra többször is, hogy tegye le az italt, de mindig sértődés lett a vége. Nem olyan rég pedig ittas vezetés miatt meg is büntették az apukáját. Ekkor szólalt meg a vészcsengő az egész családja fejében.

Nem csak az számít alkoholistának, aki még hétköznap reggel is az árok szélén fekszik részegen, míg mások már munkába mennek. Nem csak az az alkoholista, aki egy este alatt képes egy egész üveg pálinkát meginni egyedül. Az, ha valakinek minden nap szüksége van alkoholra, még ha csak kisebb mennyiségben is, már alkoholista lehet. Nem kell naponta berúgni ahhoz, hogy ráfüggjön az alkoholra. Gyakori, hogy az ilyen “mérsékelt” alkoholisták valamilyen kifogással magyarázzák meg, hogy miért isznak.

Együtt tudok érezni Lucával, ugyanis az én családomban is volt példa alkoholizmusra. Mind a két nagypapám szenvedett tőle, és míg egyikőjük szerencsére rájött arra, hogy az alkohol nem ér annyit, hogy elveszítse a családját, a másik papámnak sajnos ez nem sikerült. Élete végéig alkoholfüggő maradt. Én ebből még nem érthettem meg túl sokat, mert még nagyon kicsi voltam, amikor a papa meghalt. De így, felnőtt fejjel már el tudom képzelni, milyen fájdalmas lehetett a helyzet az egész család számára, és mennyire tehetetlenek voltak.

Mindig van megoldás

Akkor még a családom nem annyira volt tisztában azzal, hogy léteznek olyan központok, ahol tudnak segíteni az alkoholizmusból való kigyógyulásban és felépülésben. Luca apukájának a története pedig arra késztetett, hogy szétnézzek kicsit a segítő lehetőségek között. Ekkor találtam egy olyan központot, ahol nem csak, hogy profi szakemberek dolgoznak, hanem nekik maguknak is meg kellett küzdeniük az alkoholizmus valamelyik formájával. A https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldal által ezeket a tapasztalatokat arcokhoz is tudtam kötni. Vagy ők maguk estek át a betegségen, vagy pedig valamelyik közeli hozzátartozójuk mellett tapasztalhatták meg az alkoholizmus borzalmait. Ez számomra igazán egyedülálló.

Az alkoholizmus leküzdésére a leghatékonyabb mód, ha a beteg teljesen felhagy a káros szenvedélyével. Nem lehet alkalmat hagyni neki, hogy “de hát csak egy pohár borral” jutalmazza magát egy nehéz nap után. Az ilyen “jutalmak” ugyanis az alkoholizmusba való visszacsúszáshoz vezethetnek, nagyon rövid időn belül. Minél előbb ráébred a beteg, hogy cselekednie kell, és minél előbb belátja, hogy mekkora a baj, annál jobban tudják majd kezelni. Az alkohol függőség egy olyan betegség, ami nem válogatja meg az áldozatait. Nem csak a szerényebb életkörülményekből jövő embereket, falun élőket, vagy pedig kétkezi munkásokat környékez meg. Lehet a beteg több gyermekes családanya/családapa, lehet vállalati vezető. Az alkoholizmusnak ez mindegy. Hiszen hány alkoholista milliárdosról, híres színészről, vagy zenészről hallhattunk már mindannyian? Vagy olyan celebekről, akiket ittas vezetésen kaptak és emiatt kerültek elvonó kúrára?

Mivel biztosítható a sikeres felépülés?

De amikor az elhatározás már megvan, és a beteg is belátja, hogy segítségre van szüksége, rengeteg tapasztalt szakember állhat a rendelkezésére. Több olyan programot, módszert is kifejlesztettek már, amikkel hatékonyan lehet elsajátítani a józansághoz szükséges akaratot. Ahogy a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldalról kiindulva tovább nézegettem, mit is kínál a Felépülők programja, egyre biztosabb voltam benne, hogy Luca családjának is tudnia kell róluk.

A tapasztalt, együttérző konzultánsok mellett nyugodt környezetet biztosítanak, és a hozzátartozók számára hétvégi látogatásokat. A hétvégi látogatás alkalmával esélyt biztosítanak a családtagoknak arra, hogy edukációs előadások által jobban megérthessék, min is megy keresztül alkoholista szerettük. Ezáltal őket is be tudják vonni a felépülés folyamatába, és így nagyobb sikereket lehet elérni. 100%-os diszkréciót, természetközeli környezetet, egyéni konzultációt és ingyenes online vagy offline utógondozást is biztosítanak a kliensek számára. Külön szimpatikus, hogy a program részét képezik tematikus családi napok, és kifejezetten a természetben töltött szabadidős programok. Azt, hogy a teljes ellátást is biztosítják a 28 napos program idejére már mondanom sem kell.

Nem szeretek beleavatkozni mások magánéletébe, de úgy gondoltam, hogy annyit még megengedhetek magamnak, hogy továbbítsam a Felépülők programját Lucának is. Ameddig maga az apukája azonban nem határozza el, hogy változtatni akar, addig sajnos a család nem sokat tud tenni. Mindenesetre remélem a legjobbakat, azt mindenképpen, hogy legalább apukája fogait sikerül majd rendbe tenni.