Site Overlay

A fogorvosnál sem úsztam meg az ismerkedést

Valahogy mindig bevonzom, hogy elkezdjenek hozzám beszélni az emberek, bárhová is megyek. Lehet az vonat, bolt, vagy akár épp a fogorvosi váró is. Egyszerűen van valami barátságos nyitottság a kisugárzásomban, amitől úgy érzik, hogy na, nekem aztán mondhatják – és egyébként általában így is van, szívesen hallgatom az embereket. Akkor meg aztán pláne, hogyha valami olyasmit hallok, amire épp szükségem van, vagy amiben szeretnék én is kicsit mélyebb ismeretekre szert tenni. Ez volt a múlt héten a fogorvosnál is…

Egy kedves fiatal sráccal valahogy mindig egy időpontba keveredünk a dokihoz, nekem sajnos gyökérkezelésre kell járnom, neki meg fogszabályozásra és mindig van miről diskurálnunk. Most is miközben nekem már a fél arcom lezsibbadt az érzéstelenítőtől és csupán artikulálatlan csacsogásra voltam képes, átvette ő a stafétát és elkezdett mesélni a lakás értékesítés 21. századi csodáiról.

Egy örökölt lakáson próbáltak túladni a testvérével, de mint kiderült, ehhez több okmány megléte elengedhetetlen – például az energetikai tanúsítványé. Ezért felkerestek egy céget, akik ilyen dokumentumok kiállításával foglalkoznak. Mondanom sem kell, hogy erre azért van szükség – egyrészről mert kötelező -, mert egy ilyen tanúsítvány egyértelműen megmutatja, hogy az adott lakás milyen gazdaságosan üzemeltethető energetikai szempontból. Vagyis, hogy milyen a hőszigetelése, milyen állapotban vannak a nyílászárók, milyen hatásfokkal működik a fűtési rendszer és hogy van-e bármilyen kiegészítő, megújuló energiaforrást felhasználó rendszer, amely hozzátesz a ház energiahatékony működéséhez.

Két szájzsibbadás között a www.e-tanusitas.eu oldalt említette, ahol megrendelték a lakás felmérését meg persze a hozzátartozó dokumentációt. Felhívták a honlapon lévő számot, gyorsan végigtárgyalták a fontosabb paramétereket a házat illetően, aztán a területi szakértővel való egyeztetést követően megtörtént a lakás állapotának átvizsgálása is. Ő megnézte helyben, hogy pontosan hogy is áll az épület, milyen minőségűek az ajtók, ablakok, meg persze hogy mi a helyzet a többi energetikai szempontból fontos rendszerrel, majd el is küldte a felvett adatokat az irodában dolgozó kollégáknak. Ők nagyon gyorsan elvégezték a megfelelő számításokat, amely alapján megtörténhetett a lakás energetikai osztályozása.

A 12 fokú skálán egész jó besorolást kaptak ahhoz képest, hogy alapvetően egy régi épületről van szó, de mivel kicsi a lakás és amit lehetett felújítottak benne, ezért “DD”, vagyis “Korszerűt megközelítő” osztályba esik az ingatlant. Nagyon gyorsan meg is kaptál erről a papírt, amit a futár vitt házhoz, tehát semmi más egyéb kényelmetlen teendő nem volt a folyamattal kapcsolatban.

Ami pedig nyilván mindenkit érdekel egy ilyen gyors és megbízható szolgáltatás kapcsán: mennyi az annyi? Mert hát valahogy azt szoktuk meg itthon – én legalább is – hogyha valami igazán jól működik, akkor az bizony nem lesz olcsó mulatság. Nos, ez számomra ebben az esetben maximálisan cáfolatot nyert. Ahogy az a www.e-tanusitas.eu oldalon is világosan látható, nem kérnek horribilis összegeket, pedig a szolgáltatás minősége akár indokolhatná is azt. Függően attól, hogy lakásról, vagy családi házról van szó, mérettől függően bruttó 12.990 Ft és 25.990 Ft között mozognak az árak budapesti kiszállás esetében. Feltételezem, hogy a vidéki szakértőkkel csak együttműködnek, ezért itt egy fokkal drágább a díjszabásuk, de még így is 16.990 Ft és 29.990 Ft között marad a fizetendő összeg a felmérésért, a számításokért és a kiszállított papír alapú tanúsítványért.

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, de ha komolyan fejlesztés történik az épületen, akkor érdemes újra csináltatni. Ha valamilyen oknál fogva elkeveredne az okmány, az érvényesség 10 évében az e-tanusitas.eu is tárolja a dokumentumot, ezért tőlük is el lehet kérni.

Ami pedig számomra egészen elképesztő volt, miután magam is végigböngésztem a honlapot a gyökérkezelés csodálatos perceit követően, hogy szükség esetén akár 12 órán belül is el tudják küldeni SMS-ben az elkészült tanúsítvány HET számát, amire az ügyvédnek szüksége van az adásvételi szerződéshez. Szóval egészen szélvész, SOS üzemmódra is tudnak kapcsolni, de ehhez persze gondolom az is kell, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő dokumentumok az ingatlant illetően – értem ezalatt mondjuk a fűtésről, napelemekről, tervrajzokról szóló papírokat.

Nem mondom, hogy szeretek fogorvoshoz járni, de az ilyen beszélgetésekért mindig hálás vagyok a sorsnak, mert hát első kézből ilyen hasznos információkat kapni mindig jó. Azt hiszem, végigböngészem még párszor a www.e-tanusitas.eu oldalt, aztán ha szükségem lesz ilyesmire én is tőlük fogom megrendelni az energetikai tanúsítványt, meg ki tudja, lehet, hogy az ingatlan értékbecslését is…