Site Overlay

A fogorvosi rendelő felújítása

A barátom sikeresen elindította a saját fogorvosi praxisát, már végzett az egyetemen, gyakorlatot is szerzett, úgyhogy belevághatott a saját vállalkozásba. Az első lépés egy fogorvosi rendelő keresése volt, amit úgy sikerült megoldania, hogy egy lakást vett egy belvárosi társasházban és a lakást alakította át rendelővé. Nekem is megmutatta a lakást, ami szép tágas, több ablak gondoskodik a megfelelő világosságról és az elhelyezkedése is ideális egy fogorvos számára. A ház többi lakásához hasonlóan a barátomé is régi volt, ráfért már egy alapos felújítás. Jó baráti viszonyunkra támaszkodva engem is elhívott segíteni a lakásfelújításban, amire természetesen nem mondtam nemet, úgyhogy a saját szememmel láttam, ahogy a lelakott, régi lakás megújult és egy modern, letisztult fogorvosi rendelővé alakult át.

Fa nyílászárók helyett műanyag ablakok

A felújítás legemlékezetesebb mozzanata számomra a nyílászáról cseréje volt. Annyira megdöbbentett, hogy csak a nyílászárók minősége és korszerűsége mennyi mindenre hatással van egy házban vagy lakásban, hogy azóta rászántam magam egy ablakcserére a saját otthonomban is. A legszebben a rezsiszámlán látszott meg, hogy ki lettek cserélve az ezeréves, már málladozó fa ablakok műanyag nyílászárókra, ugyanis a fűtési költségek az addigiak töredékére estek vissza. Ennek a fő oka az új ablakok kiváló szigetelése volt, amit nem csak a meleg levegő bennmaradásával lehetett lemérni, hanem a zajok kiszűrésével is. Mivel a lakás egy forgalmas utcában van, elég nagy az alapzaj, még éjszaka is. Aki a belvárosban lakik, az egy idő után hozzászokik és már észre sem veszi, hogy már megint elment egy villamos a ház előtt vagy hogy szirénázva száguld egy mentő. Ahhoz viszont, hogy a fogorvostól megrémült páciensek szakszerű ellátást kapjanak és ne borzolódjanak tovább az amúgy is zaklatott idegeik, csöndes fogorvosi rendelőre van szükség. És az sem hátrány, ha a fogorvos az egész napos munka után nem hasogató fejfájással tér haza és tud a páciensek problémájára koncentrálni, az asszisztens pedig elsőre, kiabálás nélkül meghallja az orvos utasításait. Ezekhez mind pedig nem megfelelő, ha régi, rosszul szigetelt ablakai vannak a rendelőnek.

Energiatakarékosság, szigetelés, biztonság

Miután ezt megbeszéltük, el is kezdődött a tökéletes nyílászárók keresése. A befutó végül a http://muanyagablakom.hu/ lett, ahol először is minden fontos információt megtaláltunk a műanyag nyílászárókról. Az előnyöket tartalmazó lista meglehetősen hosszú, amit én elsőre kissé túlzásnak éreztem, de testközelből tapasztaltam meg, hogy minden egyes pontja igaz. Az energiatakarékosságot már említettem, meglepően nagy változást hozott a nyílászárók cseréje energetikai fronton. A hő- és hangszigetelés mellett meg kell említeni a biztonságot is, amit a korszerű műanyag ablakok garantálnak. Az ablakok vasalva vannak, ami azt jelenti, hogy nehezebb őket felfeszíteni; nem lehetetlen, de mindenképpen kihívást jelent. Szerencsére a fogorvosi rendelő nem a földszinten helyezkedik el, úgyhogy talán védve van az ilyen betörésektől.

Nem olcsó mulatság, de megéri

Így utólag azt mondom, megérte a régi fa ablakokat lecserélni és rászánni a pénzt a minőségi, garanciával ellátott műanyag nyílászárókra, de emlékszem a barátom kikerekedett szemeire, amikor megtudta, mennyi pénzébe fog kerülni az egész ablakcsere. Hát igen, nem olcsó mulatság műanyag nyílászárókra váltani, de hosszú távú befektetésnek kell tekinteni ezt a kiadást, mert helyesen beszerelve és rendeltetés szerűen használva a műanyag ablakok évtizedekig zárnak hibátlanul. Nagy megkönnyebbülés lehet, hogy nem kell évente vagy még gyakrabban az ablakok esztétikusságára rásegíteni, nem kell csiszolgatni és lakkozni az ablakkereteket. Elegendő egy nedves ruhával áttörölni a keretet és megpucolni az üveget, máris csillog-villog az ablak. Mivel UV-álló műanyagból készülnek az ablakok, nem látszik meg rajtuk a nap fakító hatása, legalábbis az első években. Mint minden, a műanyag nyílászárók is veszítenek a szépségükből idővel, de nem kell aggódni, a napfény hatása csak jó sok idő elteltével lesz felfedezhető.