Site Overlay

Kft alapítás 2020-ban, fogorvosként

A legjobb barátnőm utolsó éves rezidens a fogorvosi képzésen, novemberben teszi le szakvizsgáját, így ezt követően parodontológusként tud majd dolgozni. Mivel a szakvizsga időpontja igen gyorsan közeledik, ezért egyre több szó esik a találkozásaink során arról, hogy hogyan tovább a szakvizsgája után, hiszen a klinikán nagy valószínűséggel nem tudnak majd számára státuszt biztosítani, ezért egyre kézenfekvőbb a saját cég alapításának gondolata számára. Annyit emlegette ezt a témát, hogy már szinte én is magaménak éreztem az ügyet, sőt! Nyilván az ember a barátainak ott segít, ahol tud, így én is elkezdtem kicsit komolyabban utánanézni a kft alapítással kapcsolatos ügyintézésnek. Nekem mégiscsak több szabadidőm volt, a barátnőmnek pedig az most a prioritás, hogy a szakvizsgája jól sikerüljön.

Azt tudtam, hogy nem egy egyszerű folyamat a cégalapítás, hiszen évekkel ezelőtt egy barátom magánvállalkozóként lett masszőr, és több alkalommal hallgattuk az ő procedúrájáról az anekdotákat. Nyilván az kisebb volumenű volt, és a tevékenységi kör is más. No, meg persze, azóta eltelt jócskán 10 év, így 2020-ban – koronavírus járvány kellős közepén – friss információkkal kellett felvértezzük magunkat.

Nagy lendülettel vetettem bele magam a munkába, ugyanakkor elsőre csak odáig jutottam, ami középiskolás tanulmányaimnak köszönhető, hogy cégnév, cégforma, székhely és könyvelő kiválasztása fontos. Szerencsémre találtam egy weboldalt, ahol a cégalapítás minden csínját-bínját leírják annak, hogy hogyan zajlik a kft alapítás 2020-ban, így a listámat igazán könnyű volt elkészíteni. Igazán gyorsan képbe kerültem, hogy mit is szükséges átgondolni a cégalapítás előtt.

Mint megtudtam a topcegalapitas.eu weboldaláról, az első lépéseknél már egy harmadik személyt is be kell vonni a dologba, aki a könyvelő. Ő ért ugyanis az adózáshoz igazán. Segít abban, hogy a megfelelő cégformát válasszuk, ugyanis nem mindegy, hogy kft-t vagy pedig bt-t szeretnénk alapítani.

Vannak kötelezően ütemezendő feladatok, például az alapítást követő 8 napon belül bankszámlát kell nyitni, mire a törzstőkét be kell fizetni. A Kereskedelmi és Iparkamaránál 5 napon belül kell bejelentkezni és a tagsági díjat befizetni. Egyedül a Nemzeti- Adó és Vámhivatalhoz van kicsit több időnk leadni a bejelentésünket.

Ezekre többé-kevésbé mind gondoltam, de arra már például nem, hogy talán nem ártana egy székhely. Persze, azt nem tudtam, hogy egy paradontológusnak mennyire lehet erre szüksége, de biztosra mentem és ebbe az irányba kezdtem el kutakodni az említett oldalon. És akkor vettem észre, hogy a topcegalapitas.eu-nál vannak különféle csomagok, és olyan is van, ami a székhelyszolgáltatást is magában foglalja. Ugyanis nem csak tanácsadással foglalkoznak.

Van egy olyan csomagjuk, ami 29.900 forint, és magában foglalja az ingyenes kft alapítást és a budapesti székhelyszolgáltatást is. Utóbbi azt jelenti, hogy 6+1 havi ajándék székhelyszolgáltatást nyújtanak: postáznak, átveszik a leveleket, és ha kell, még be is scannelik őket. Azt hiszem, ez óriási segítség lehet, különösen egy kezdő vállalkozásnak, hogy van, aki elintézze ezeket az „apróságokat”.

Ami még igazán szimpatikus volt ebben az ajánlatban az az, hogy az említett ár tartalmazza a cégbíróság előtti képviseletet. Ez szintén egy remek lehetőség, hiszen így egészen biztos, hogy nem történhet semmi probléma, hiszen szakértők állnak majd ott. Bár általában ezek zökkenőmentesen szoktak lezajlani, de így talán mégis csak biztonságosabb, főleg olyanoknak, akik egyáltalán nem konyítanak a témához és a kft alapításhoz.

Ahogy nézegettük az oldalt és gondolkoztunk, beszélgettünk, a listánk egyre csak nőtt és nőtt. Számtalan dokumentum, nyomtatvány ment át a kezünkön, aminek létezéséről korábban semmit nem is tudtunk. A sikeres induláshoz elengedhetetlen a topcegalapitas.eu segítsége, és miután mindent megtudtunk, el sem tudta volna képzelni a barátnőm, hogy mindezen egyedül menjen végig.